Voor wie

Volwassenen

vanaf 18 jaar

Wanneer/Waar

Donderdagavond - Alverna

19:30 - 20:30 (per Januari 2020)

Vrijdagavond - Wijchen

19:00 - 20:00u

Klassiek Pilates

De Klassieke Pilatesles die ik aanbied hanteert onderstaande basisprincipes die we door middel van een vaste set oefeningen zullen gaan bereiken. Doordat de oefeningen iedere les herhaald worden, zul je de oefeningen uit het hoofd gaan leren. Hierdoor hoef je tijdens de workout niet meer actief na te denken en komt de geest tot rust. Door middel van actieve inspanning van het lichaam, verbetert het lichamelijk en geestelijk welzijn.

Als je op zoek bent naar een moment voor jezelf én je sterk en soepel wilt worden, dan is Pilates de aangewezen training voor jou.


Geschiedenis van Pilates

Pilates vond zijn oorsprong bij de stichter ervan: Joseph Pilates, geboren in 1883 te Duitsland.    

    Geboren met een zwak lichaam wegens astma en reuma, merkte hij al snel dat hij krachtiger moest worden qua lichaam en geest. Dit zette hem aan om verschillende sporten te gaan beoefenen. Al op jonge leeftijd was hij een atleet, een skiër en kon hij kon duiken. Daarnaast bestudeerde hij Yoga en Griekse krijgskunst waardoor hij interesse kreeg in de wisselwerking tussen spierkracht, ademhaling en geest. Uit deze drie aspecten ontstond zijn 'Contrology', nu beter bekend als Pilates.

    Hij was zijn tijd vooruit wegens zijn geloof dat de drukte van het dagelijks bestaan, milieuvervuiling en gebrek aan gezonde beweging leidde tot stress en ziekte. Hij vond een gezond lichaam en gezonde geest essentieel voor een gelukkig bestaan:'Physical fitness is the first requisite of happiness'. Door deze overtuiging wilde hij zijn methode verder ontwikkelen en ervoor zorgen dat mensen in hun kracht kwamen te staan, zowel fysiek als mentaal.

    Toen de oorlog uitbrak werd hij gevangen genomen. Hij liet zich echter niet kisten en onderwees zijn mede gevangenen in de door hem ontwikkelde ‘Method’.’ Zijn leerlingen waren opvallend fitter en minder vatbaar voor ziektes, wat bewees dat zijn methode werkte. Ze waren krachtig, hadden controle over hun lijf en stonden meer in contact met hun lichaam.


De basisprincipes van Pilates zijn:

Concentratie

Centering

Controle

Ademhaling

Precisie

Fluency (vloeiende bewegingen)

en worden idealiter in iedere oefening toegepast.

De bedoeling van Pilates was dat zoveel mogelijk mensen in aanraking zouden komen met deze methode als ze op zoek waren naar een gezond lichaam én geest.