Pilates

Dit is een lesmethode waardoor je een sterke core/buikspieren ontwikkelt, waarvan je soepeler wordt en waarbij (onder)rugklachten en SI klachten worden verminderd.  

Het is een inspannende les waarin een paar basisoefeningen herhaald worden, waardoor je de oefeningen uit het hoofd gaat leren. Daardoor hoef je tijdens de les na enige tijd niet meer actief na te denken waardoor je hoofd tot rust komt.

Door middel van actieve inspanning van het lichaam, wordt het lichaam sterker en leer je ook te ontspannen. Pilates heeft aspecten van yoga, maar is wel degelijk anders. Het richt zich op de core en biedt bewegingen die je zullen versterken waarbij er minder accent ligt op bepaalde houdingen aannemen. Mensen die niet graag naar de sportschool gaan, maar wel willen werken aan het versterken van het lijf en verminderen van klachten vinden deze lessen vaak erg fijn. Pilates combineert het ontspanningseffect van yoga met krachtoefeningen. Er komen ook stretch oefeningen voorbij tijdens de les en aan het eind van de les is er ruimte voor een rustmoment of bodyscan waarbij je je bewust wordt van je lijf en spanningen.

 

Écht iets voor jou, als je:

- (onder)rug klachten wil verminderen

- je bekkenbodemspieren wil trainen (na zwangerschap)

- sterke core/buikspieren wilt ontwikkelen

- soepeler wilt worden

- coördinatie wilt trainen

- een moment voor jezelf wilt

- door inspanning wilt ontspannen

- lichamelijk en geestelijk bewuster wilt worden

 

Geschiedenis van Pilates

Pilates vond zijn oorsprong bij de stichter ervan: Joseph Pilates, geboren in 1883 te Duitsland.    

    Geboren met een zwak lichaam wegens astma en reuma, merkte hij al snel dat hij lichamelijk en geestelijk sterker moest worden. Dit zette hem aan om verschillende sporten te gaan beoefenen. Al op jonge leeftijd was hij een atleet, een skiër en kon hij kon duiken. Daarnaast bestudeerde hij Yoga en Griekse krijgskunst waardoor hij interesse kreeg in de wisselwerking tussen spierkracht, ademhaling en geest. Uit deze drie aspecten ontstond zijn 'Contrology', nu beter bekend als Pilates.

    Hij was zijn tijd vooruit wegens zijn geloof dat de drukte van het dagelijks bestaan, milieuvervuiling en gebrek aan gezonde beweging leidde tot stress en ziekte. Hij vond een gezond lichaam en gezonde geest essentieel voor een gelukkig bestaan: 'Physical fitness is the first requisite of happiness'. Door deze overtuiging wilde hij zijn methode verder ontwikkelen en ervoor zorgen dat mensen in hun kracht kwamen te staan, zowel fysiek als mentaal.

    Toen de oorlog uitbrak werd hij gevangen genomen. Hij liet zich echter niet kisten en onderwees zijn mede gevangenen in de door hem ontwikkelde ‘Method’.’ Zijn leerlingen waren opvallend fitter en minder vatbaar voor ziektes, wat bewees dat zijn methode werkte. Ze waren krachtig, hadden controle over hun lijf en stonden meer in contact met hun lichaam.

 

De basisprincipes van Pilates:

 

Concentratie

 

Centering

 

Controle

 

Ademhaling

 

Precisie

 

Fluency (vloeiende bewegingen)

 

De bedoeling van Joseph Pilates (foto zie hieronder) was om zoveel mogelijk mensen te bereiken die op zoek zijn naar een gezond lichaam én geest. 

Foto Impressie